7 mitov o doniranju dohodnine

Raziskali smo 7 najpogostejših mitov o doniranju dohodnine, ki ogromno potencialnih donatorjev po nepotrebnem odvrne od doniranja slovenskim društvom in organizacijam. Zaradi tega se vsako leto nekaj milijonov nerazporejenih sredstev vrne v državni proračun.

Žal ima veliko posameznikov predsodke pred doniranjem, saj ga povezujejo z zakompliciranim izpolnjevanjem obrazcev in dolgimi čakalnimi vrstami pred uradi ali poštami. Po zaslugi spletne platforme E-Donacije je ta problem odpravljen. Donacija dohodnine je možna kar iz udobja vašega doma, s pomočjo mobilnega telefona ali računalnika. Obrazec boste izpolnili v roku 3 minut, oddan pa bo kar elektronsko, brez obiska finančnega urada ali pošte. Enostavna rešitev za tiste, ki imajo malo prostega časa in tiste, ki ne želijo čakati v dolgih vrstah pred uradi.

Glede na trenutno situacijo in finančno stanje mnogih posameznikov je popolnoma razumljivo, da si marsikdo ne more privoščiti dodatnih stroškov. Beseda donacija se, zaradi nepoznavanja zakonodaje s področja dohodnine, pogosto povezuje z doniranjem lastnih finančnih sredstev. Tako postopek kot sama donacija dohodnine sta popolnoma brezplačna. Edini strošek pri donaciji dohodnine je, če obrazec posredujete po pošti (torej kak 1 EUR za poštnino), vendar se tudi temu strošku lahko izognete, če donacijo izvedete s pomočjo spletne platforme E-Donacije.

Kot omenjeno, gre za donacijo brez lastnega finančnega vložka donatorja. Dohodnina vam je odmerjena vsako leto na podlagi vaših letnih prihodkov. 1 % tega dela dohodnine je v vsakem primeru namenjen v ˝sklad˝ za donacije organizacijam. Vi morate le izpolniti obrazec in se sami odločiti, komu želite nameniti svojo donacijo. Če dela dohodnine ne namenite nikomur, se le-ta vrne v državni proračun – torej v nobenem primeru ne ostane v vašem žepu.

Digitalno potrdilo potrebujte le, če želite del dohodnine donirati prek portala eDavki. V primeru, da dohodnino donirate s pomočjo spletne platforme E-Donacije, digitalnega potrdila ne potrebujete, saj ga nadomesti napredni in hkrati zelo enostaven elektronski podpis. Opravite ga kar prek naprave, ki jo uporabljate za izpolnjevanje obrazca.

Dohodnina vam je vsako leto odmerjena na podlagi vašega letnega prihodka. Tudi v primeru, da od države dobite povračilo, lahko kljub temu 1 % celotne odmerjene dohodnine namenite eni izmed organizacij na seznamu upravičencev. V nobenem primeru ne boste s tem imeli dodatnih stroškov oziroma manjše vračilo dohodnine. Enako velja tudi v primeru, ko morate dohodnino plačati – ne plačate nič več kot imate znesek na položnici, saj je 1 % celotne odmerjene dohodnine že predviden za donacijo.

Tudi, če sta vaš letni prihodek in posledično vaša odmerjena dohodnina nizka je prav, da donirate del dohodnine, ki je že tako predviden za donacijo. Vsaka donacija lahko naredi razliko – ravno vaša donacija lahko omogoči gasilcem nakup nove zaščitne opreme in ravno vaša donacija je lahko tista, ki otrokom iz socialno ogroženih družin pomaga preživeti počitnice na morju. Ne pustite, da drugi odločajo kam bo šel vaš denar, odločite sami in namenite donacijo nekomu, ki sredstva, ne glede na njihovo višino, res potrebuje. Vzelo vam bo samo 3 minute vašega časa, vse ostalo je brezplačno.

Organizacije, ki so upravičene do prejemanja dela dohodnine so nevladne, humanitarne, invalidske, civilno zaščitne, reševalne in podobno. Te organizacije vsako leto poročajo, kako so porabila sredstva in za katere projekte so jih namenili, saj se na letnem nivoju pregleda upravičenost za donacije iz dohodnine. V svojem lokalnem okolju zagotovo poznate vsaj eno organizacijo, ki deluje v javno dobro in kateri bi del vaše dohodnine omogočil izvajanje njihovega poslanstva.

Kliknite spodnji gumb in donirajte dohodnino še danes. Izbirate lahko med kar 6.059 organizacijami, zato boste zagotovo našli tisto, ki ji želite pomagati.

Scroll to Top POMAGAJ