Slovenska karitas

Slovenska karitas je dobrodelna ustanova, ki že več kot 30 let uresničuje karitativno poslanstvo. Ljudem v stiski pomaga z najširšo paleto socialnih in dobrodelnih programov v Sloveniji. Njeno srce predstavlja skoraj 10.000 prostovoljcev v 450 župnijskih karitas na lokalni in 6 škofijskih karitas na regionalni ravni.

Slovensko karitas je 1. maja 1990 ustanovila Slovenska pokrajinska škofovska konferenca in od takrat uresničuje karitativno in socialno poslanstvo Cerkve.

V času od ustanovitve je Slovenska karitas dosegla velik razvoj ne le v obsegu materialne pomoči, temveč tudi v izgradnji notranje identitete človeka v stiski. Pri svojem delovanju v ospredje postavlja Človeka. Ob spoštovanju osebne, družbene in kulturne raznolikosti, ki je neizmerno človeško bogastvo, in v prizadevanjih za premagovanje vseh oblik diskriminacije želi Karitas sodelovati s posamezniki, z ustanovami in organizacijami, ki imajo enake cilje.

Temelj delovanja Slovenske karitas je prostovoljno delo. Prostovoljcem se pridružujejo številni dobrotniki, ki na različne načine redno podpirajo delo Slovenske karitas. Slovenska karitas skuša delovati med najbolj odrinjenimi, zapuščenimi in trpečimi. Ob strani jim stoji z materialno, duhovno in duševno oporo.

V letu 2020 so v obliki materialne pomoči s pomočjo donacij pomagali več kot 37.000 gospodinjstvom po Sloveniji. Redno pomoč v obliki hrane je prejemalo:

  • skoraj 77.400 staršev z otroki in posameznikov,
  • več kot 12.900 starejših in
  • 719 brezdomcev.

Pomagali so tudi s šolskimi potrebščinami za skoraj 12.000 otrok in razdelili 3.190 ton hrane in higienskih pripomočkov.

Poleg tega izvajajo tudi socialno varstvene programe za pomoč zasvojenim, pomoč materam in ženskam v stiski, pomagajo z oskrbo žrtev trgovine z ljudmi. Pomoč pa nudijo tako v Sloveniji kot v tujini.

Z letovanjem Počitnice biserov želijo počitnice omogočiti več kot 200 otrokom iz socialno ogroženih družin ter jim omogočiti, da preživijo prijeten teden na morju, daleč stran od njihovih stisk in težav. Poleg letovanj vsako leto organizirajo ogromno uspešnih projektov, kot so Pokloni zvezek, Pomagajmo preživeti in živeti, preventivna akcija 40 dni brez alkohola, Otroci nas potrebujejo, projekt VAU (Vključeni, Aktivni, Uresničeni) in druge. Organizirajo tudi delavnice za šole in vrtce. 

Večino njihovega dela je omogočeno predvsem s strani ljudi, ki z donacijami podpirajo njihovo delovanje in cilj. Pomagate lahko tudi vi in to popolnoma brezplačno.

  • Kliknite na spodnji gumb BREZPLAČNO DONIRAJ DOHODNINO in pomagajte Slovenski karitas uresničevati njihovo poslanstvo in vizijo. Postopek vam bo vzel le 3 minute vašega časa, vse pa lahko uredite kar iz udobja doma prek mobilnega telefona ali računalnika. Nič vas ne stane, lahko pa pomagate pomagati tistim v stiski (video navodila).

Do 31. 5. 2021 ob doniranju dohodnine brezplačno sodelujete v nagradni igri »Brezplačno doniraj in še sam skasiraj« na podlagi katere lahko prejmete nagrado v višini 100 € (preberi več o nagradni igri).

Scroll to Top POMAGAJ