Slovensko društvo Hospic

Slovensko društvo Hospic je nevladna, neprofitna humanitarna organizacija s statusom društva v javnem interesu. Že od leta 1995 je osnovna dejavnost društva sočutna, celostna oskrba ljudi z napredovalno neozdravljivo boleznijo, ki se po smrti nadaljuje s podporo žalujočim svojcem – odraslim, otrokom in mladostnikom.  Društvo deluje po celotni Sloveniji, v okviru dvanajstih območnih odborov.

Slovensko društvo Hospic si prizadeva, da bi tudi smrt postala naravni element živega, s tem pa bi postal naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi. Njihovo poslanstvo je ohranjati človekovo dostojanstvo do konca, tudi ko pride do hujše bolezni in procesa umiranja. Hospic nudi drugačno kulturo umiranja ter upošteva posameznikovo voljo, osebnost in želje.

V društvu prirejajo številna predavanja, seminarje in učne delavnice, ki so namenjeni ozaveščanju in izobraževanju o umiranju, smrti in žalovanju. Za umirajoče bolnike in njihove svojce skrbi multidisciplinarni tim, ki je sestavljen iz strokovnih delavcev s področja socialnega ter zdravstvenega varstva in usposobljenih prostovoljcev. Svoje poslanstvo širijo tudi preko izdaje različnih strokovnih in informativnih publikacij, kot so glasila Hospic, pa tudi priročniki, ki omogočajo vpogled v tujo prakso delovanja hospicev. Vsako leto organizirajo 4-dnevni, brezplačni terapevtsko-edukativni tabor »Levjesrčni«, ki se ga udeležijo žalujoči otroci in mladostniki s celotne Slovenije.

Slovensko društvo Hospic je v letu 2020 praznovalo že 25. obletnico delovanja. Vrednost njihovega dela potrjujejo številne nagrade in priznanja, kot so državna nagrada za prostovoljstvo 2017, priznanje MDDSZ za posebne dosežke na posameznih področjih dela 2018, nagrada za zaupanje Trusted brand 2019 v kategoriji dobrodelna organizacija, nagrada za naj mentorico prostovoljcev 2019, Zahvala predsednika Republike Slovenije za nenadomestljivo vlogo na področju paliativne oskrbe in pomoči umirajočim in njihovim svojcem 2020, priznanje za 25-letno delo na področju humanitarnosti 2020 ter Nagrada za naj mentorja prostovoljcev 2021. Številna priznanja in nagrade so prejeli tudi posamezni območni odbori ter prostovoljci Slovenskega društva Hospic.

Društvo že več kot dve desetletji izvaja štiri strokovne programe:

  • Program spremljanja umirajočih in njihovih svojcev, v okviru katerega se osredotočajo na celostno obravnavo bolnika ter njegovih svojcev. V letu 2020 so izvedli 7219 aktivnosti za več kot 1500 uporabnikov.
  • Program žalovanja odraslih, otrok in mladostnikov, v okviru katerega preko individualno in glede na starost prilagojenih aktivnosti nudijo oporo žalujočim po izgubi bližnje osebe. V letu 2020 so za 677 uporabnikov izvedli 1734 aktivnosti.
  • Program prostovoljstva, v okviru katerega usposabljajo prostovoljce, da postanejo del multidisciplinarnega tima hospica, ki skupaj s strokovnimi delavci društva nudijo bolnim ter žalujočim podporo, sočutje in pomoč pri soočanju s težko življenjsko situacijo. V letu 2020 je v društvu delovalo 161 prostovoljcev, ki so za uresničevanje poslanstva društva skupno namenili skoraj 11.000 ur.
  • Program detabuizacije smrti, ki je namenjen oblikovanju okolja, kjer smrt, bolezen ter žalovanje ne bodo tabu. V ta namen organizirajo različne dogodke in predavanja, tako za splošno kot strokovno javnost, kjer odkrito spregovorijo o teh tematikah. V letu 2020 so izvedli 86 predavanj, izobraževanj in delavnic za strokovno javnost in 141 predavanj, delavnic, pohodov, sočutnih info-točk ter drugih dogodkov za splošno javnost.

Njihova vizija je svet, v katerem posamezniki in družine, ki se soočajo s procesom umiranja, smrti in žalovanjem izkusijo le najboljše, kar jim človeštvo lahko nudi. Hudo bolnim želijo še naprej omogočati, da zadnje obdobje življenja preživijo v potrditvi, da njihovo življenje ni bilo zaman ter da so v harmoniji s samim seboj in svojimi bližnjimi.

Del njihove zgodbe, poslanstva in vizije pa ste lahko tudi vi ter podprete njihovo delovanje. To lahko storite na enostaven in popolnoma brezplačen način:

  • Kliknite na spodnji gumb BREZPLČANO DONIRAJ DOHODNINO DRUŠTVU HOSPIC, postopek traja samo 3 minutke in vse lahko uredite s pomočjo mobilnega telefona ali računalnika. Nič vas ne stane, lahko pa pomagate društvu Hospic, da še naprej nadaljuje njihovo nadvse uspešno delo (video navodila).
Scroll to Top POMAGAJ